Ajankohtaista
Tekoäly voi tehostaa taloushallintoa, mutta ei korvaa ammattitaitoa
16.01.
Tekoäly tuo uusia mahdollisuuksia kuntapuolen toiminnanohjausjärjestelmiin. Miten Abilita hyödyntää tekoälyä ohjelmistokehityksessä ja mitkä asiat vaativat yhä asiantuntijan panosta? Abilitan Unit4-yksikön johtaja Malin Blomqvist avaa aihetta ja kertoo, mitä mahdollisuuksia ja haasteita tekoälyn soveltamisessa on.
Malin Blomqvist uskoo tekoälyn keventävän prosesseja ja helpottavan taloushallinnon rutiineja.
Abilita tarjoaa ja kehittää ohjelmistoratkaisuja julkishallinnon tarpeisiin. Ohjelmistojen kehitys on merkittävä osa Abilitan toimintaa. Osana kehitystyötä Abilitan kehitystiimi kartoittaa tekoälyn mukanaan tuomia mahdollisuuksia.
Malin Blomqvistin mukaan tekoälyn soveltaminen matemaattisesti monimutkaisissa tehtävissä on yhä rajallista. Tekoäly on edistynyt merkittävästi esimerkiksi tekstin tuottamisessa, mutta matemaattisen tietomäärän käsittelyssä on edelleen haasteita. Tietokoneet ja palvelimet eivät ole riittävän nopeita käsittelemään valtavia datamääriä, jotka monissa taloushallinnon prosesseissa ovat arkipäivää.
— Esimerkiksi täsmäytykset vievät kirjanpitäjiltä todella paljon aikaa ja olemme yrittäneet löytää siihen ratkaisua, mutta kombinaatioita on liikaa. Jos kirjanpidon ero pitäisi löytää 10 000 rivin joukosta, yhdistelmien määrä kasvaa niin suureksi, ettei nykyisten prosessorien teho riitä löytämään ratkaisua kohtuullisessa ajassa, Blomqvist selventää.
— Tällaisissa tilanteissa tekoälystä ei valitettavasti ole juurikaan hyötyä. Todellisten ratkaisujen löytäminen vaatii huomattavasti enemmän prosessitehoa kuin mitä 64-bittisillä tietokoneilla on tarjota, Blomqvist jatkaa.
Yhdeksi esimerkiksi tekoälyn hyödyntämisestä Malin Blomqvist nostaa tiliöinnit.
— Tiliöintien automaatiota voidaan kehittää tekoälyn avulla, mutta työkalut eivät toimi yksinään ilman käyttäjän asiantuntemusta. Tekoäly voi ehdottaa ratkaisuja, mutta käyttäjän täytyy osata arvioida niiden oikeellisuus, hän lisää.
Standardointi ja automaatio sujuvoittavat taloushallintoa
Malin Blomqvist nostaa esiin myös automaation ja standardoinnin tärkeyden taloushallinnossa.
– Automaation hyödyt eivät ole pelkästään tekoälyn varassa. Selkeät standardit ja niiden johdonmukainen noudattaminen vähentävät merkittävästi manuaalista työtä ja virheiden mahdollisuutta.
Blomqvist huomauttaa, että tekoälyn ja automaation hyödyntäminen edellyttää myös käyttäjiltä halua oppia ja ottaa käyttöön uusia työkaluja. Hänen mukaansa järjestelmämuutoksiin liittyvä muutosvastarinta on edelleen haaste.
– Käyttäjien koulutus ja heidän osallistamisensa prosessiin ovat ratkaisevassa roolissa. Tekoäly voi olla erinomainen apuväline, mutta siitä saadaan paras hyöty vain, jos järjestelmä ja sen tarjoamat mahdollisuudet ymmärretään, Blomqvist painottaa.
Kehitysmyönteisyys avainasemassa
Vaikka Blomqvist ei usko tekoälyn mullistavan taloushallintoa aivan lähivuosina, hän näkee selviä mahdollisuuksia, joita tekoäly ja automaatio voivat tuoda organisaatioille.
– Tekoäly voi auttaa meitä siirtymään entistä tehokkaampiin toimintatapoihin ja keventämään rutiineja. On kuitenkin tärkeää, että organisaatiot lähestyvät tätä kehitysmyönteisesti ja ovat valmiita muuttamaan omia prosessejaan, hän kiteyttää.
Abilita jatkaa tekoälyn ja automaation hyödyntämistä osana asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä ratkaisuja.
— Pyrimme löytämään juuri ne työkalut, jotka tekevät asiakkaidemme arjesta tehokkaampaa ja vähemmän kuormittavaa, Blomqvist summaa.
Kiinnostuitko?
Mikäli haluat lisätietoa Unit4 ERP -toiminnanohjausjärjestelmästä, ota yhteyttä, niin kerromme lisää!
Takaisin tiedotteisiin